Rendezvények

Falunap

Gyermely önkormányzatának legnagyobb rendezvénye a Falunap. 2004 óta mindig szeptember első szombatján kerül megrendezésre. Népszerűsége azzal magyarázható, hogy a nyüzsgő faluközpontban minden korosztály és érdeklődési kör számára kellemes, változatos időtöltést kínál.

A színes színpadi programok mellett állandó, igen népszerű és a falura jellemző színfoltjai is vannak. Ilyen az előestén a tésztás éjszakai akadályverseny, ahol vállalkozó kedvű családoknál kialakított állomásokon vidám feladatok várják a csapatokat. Egy másik a mezőgazdasági gépmustra, ahol a Gyermelyi Zrt. és helyi gazdák járműveit vezethetik a gyerekek. Népszerű a Faluvédő Egyesület borsátra, amelyben a helyi nedűk mellé újabban helyben sütött finomságok is készülnek. A Tésztagyár tésztakóstolóját senki sem hagyhatja ki. A kutyaszépségversenyen évről évre megválasztják a falu legszebb kutyáját, aki értékes velőscsont-utalványban részesül. A kirakodóvásárban helyi kézművesek portékái között válogathatunk, és barkácsolhatunk is velük.

Gyarmatpusztai majális

A hideg tél és a változékony tavasz után a meleg nap első sugarai sokakat csábítanak ki a megújult természetbe. A majális sikerének receptje Gyarmatpuszta idilli szépségében és a változatos, sportos és szórakoztató programokban rejlik. A hangsúly itt a barátokkal, ismerősökkel együtt kötetlenül, a szabadban eltöltött szabadidőn van.

Délelőtt többek közt focikupa, bográcsos főzőverseny, kenyérsütő verseny, lövészet, íjászat, lovaglás, sorversenyek, majd Erősember vetélkedő, délután színpadi programok, este tábortűz, éjjel disco várja a kilátogatókat.

A helyiek többsége gyalog sétál ki Gyarmatpusztára, családostul, barátokkal heverészik a fűben, sörözik, és frissensülteket eszik a sátraknál. Régi ismerősök találkoznak, váltanak szót egymással, kicsik bújócskáznak, szülők és nagyszülők gyönyörködnek a gyerekek produkcióiban…

Sport- és egészségnapok

A Sport- és egészségnapok hagyománya szorosan összefügg Gyermely Község Önkormányzatának törekvésével: a prevenció eszközeivel biztosítani a lakosság egészségvédelmét, egészségének megőrzését. Elsősorban szűrővizsgálatokkal, felvilágosítással és az egészséges életmód megőrzésére irányuló programokkal igyekszik segíteni.

Évek óta szervezi a szűréseket az egészségnapok keretében a Megyei Tisztiorvosi Szolgálat bevonásával, valamint pályázati források felhasználásával nehezen elérhető vizsgálatokat is próbál elérhetővé tenni. Mentális és fizikai egészséggel összefüggő előadások, reform ételkóstolók állnak még az érdeklődők rendelkezésére.

A sportnapokon olyan mozgásformák is helyet kapnak, amelyek Gyermelyen éppen nem elérhetőek. Újdonságokkal, kuriózumokkal ismerkedhetnek a sport szerelmesei. A fáradozás eredményeként újabb mozgásformák honosodnak meg a lakosság körében. Több sporteszközt sikerült már beszerezni az évek folyamán, amelyek nem csak a rendezvényeken, de a mindennapokban is a csoportok rendelkezésére állnak.

Karácsonyi ünnepkör Gyermelyen

Meghagyva a karácsony bensőséges, családi jellegét, közösségünkben az évek folyamán kialakultak állandó programok az adventi időszakban, amelyek hozzájárulnak az ünnep közösségben történő megéléséhez is.

A faluközpont ünnepi fénybe öltözik és felállítják a két helyi művész által készített egyedi betlehemet. Templomi adventi koncert, az óvoda Luca-napi kézműves vására, az iskola megható karácsonyi ünnepsége segít a ráhangolódásban. Önkormányzatunk a helyi vállalkozások támogatásával megrendezi az Idősek karácsonyát, ezzel is tisztelegve az előző generációk értékteremtő munkája előtt. Az ünnep előtti napokban betlehemező gyerekcsapatok járják a falut, elvíve a házakba az ünnep örömét. Az utolsó adventi vasárnapon közös gyertyagyújtásra gyűlik össze a falu apraja-nagyja a betlehem előtt elhelyezett koszorúnál, ahol a résztvevők verselve, énekelve, imádkozva, majd forralt bort, teát és a „falu angyalai” által sütött süteményeket kóstolgatva kívánnak egymásnak boldog ünnepet.

Nemzeti ünnepeink

A gyermelyiek nagy hangsúlyt fektetnek nemzeti ünnepeink és történelmi emléknapjaink méltó megünneplésére. Ünnepségeink jó alkalmak a közösségteremtésre, közösségfejlesztésre.

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc és az 1956-os forradalom évfordulóján, a Doni Hősök Emléknapján, a Nemzeti Összetartozás Napján iskolásaink, óvodásaink, hagyományőrző katonák, helyi és környező falvakbeli felnőttek és meghívott vendégek bevonásával gyönyörű ünnepségek zajlanak. Nem egyszer részei az ünnepi alkalmaknak a helyi történelem tanár előadásai is, mivel fontosnak tartjuk a történelmi háttér megvilágítását, a sokszor hiányos ismeretek bővítését. A Nemzeti Összetartozás Napjának elmaradhatatlan vendégei a határon túli baráti településeink delegációi, akik az Összetartozás tere emlékműveinek avatásánál is jelen voltak. Az ünnepi együttlétek gyakran fehér asztal melletti, baráti beszélgetéssel záródnak.