A parlagfűről

2018. 05. 31.

Tájékoztatom a lakosságot, hogy a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály Földhivatali Osztály Komárom-Esztergom Megye településeinek külterületein (beleértve a zártkerti ingatlanokat is) 2018. május 15. napjával megkezdték a kiemelt határszemle ellenőrzéseket, amelyek 2018. július 1-jétől összekapcsolódnak a parlagfű elleni védekezési kötelezettség  végrehajtásának ellenőrzésével. A folyamatosan végzett ellenőrzések a vegetációs időszak végéig tartanak.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény (Éltv.) 17.§ (4) bekezdése értelmében, a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni és azt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

A helyszíni ellenőrzésekről jegyzőkönyv készül. Amennyiben az ellenőrzés során parlagfű fertőzöttség állapítható meg, a további intézkedéseket az átadott jegyzőkönyv alapján a KEM Kormányhivatal Tatabányai Járási Hivatal Agrárügyi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztály foganatosítja.

Komárom-Esztergom Megye külterületeit érintő parlagfű fertőzöttséggel kapcsolatos bejelentést szóban, írásban, illetve elektronikus úton lehet tenni a járási hivatalos földhivatali osztályainál, a kormányablakokban és a KEM Kormányhivatal Tatabányai Járási Hivatal Agrárügyi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztályánál (Tatabánya, Bárdos L.u.2. 34/316-455, 34/310-118) is.

Bejelentés az interneten keresztül a Parlagfű Bejelentő Rendszer címén tehető:

Parlagfű Bejelentő Rendszer

Az önkormányzat munkatársai ez évben is folyamatosan ellenőrzik és figyelemmel kísérik a belterületi ingatlanok rendszeres kaszálását, kiemelt figyelmet fordítva a parlagfűvel szennyezett belterületi területekre.

                                                                                                                             Mike Hajnalka

                                                                                                                                   jegyző